En general les persones tenim un impuls de millorar i avançar per sentir més benestar i més plenitud a la vida. Els recursos que tenim al nostre abast per fer-ho són infinits i extremadament variats. Cada pràctica i cada enfocament ens pot aportar una cosa diferent i complementària. Per exemple, podem triar vies més físiques, espirituals, emocionals, intel·lectuals… trobades, xerrades, tallers, pràctiques, lectures, teràpies, activitats, que podem fer en grup o individualment.

Jo he recorregut i recorro sempre que ho necessito a alguna d’aquestes opcions. Al llarg dels darrers anys he après i integrat moltes coses que m’ajuden a fer que la meva vida sigui més com jo vull que sigui, bevent de moltes fonts diferents i quedant-me el que més anava amb mi.

El camí de cada persona és únic i només tu saps què et va bé a cada moment i per què ho fas. Només tu pots conèixer de debò els teus propis anhels, somnis i objectius. El trajecte que t’hi vagi apropant, el pots planificar com un gran viatge o el pots anar veient sobre la marxa, escoltant-te i parant atenció al que la vida et va presentant. El que tingui més sentit per a tu.

Jo ho visc com un viatge en espiral que va passant una vegada i una altra pels mateixos punts, encara que cada vegada de manera lleugerament més oberta, amb una perspectiva més àmplia i madura, enriquida pel treball personal realitzat i per la vida mateixa –que , fem o no fem, es va desplegant i posant llum aquí o allà–.

Aquest viatge pot tenir etapes més fosques i més lluminoses… més expansives i més cap a dins… més fluides i més dures…

Cada senda té les seves pedres i les seves flors.

De vegades, en prendre consciència de les coses, actituds i situacions que ens limiten, ens aclaparen. Tantes coses a transformar, a superar! Uf. Comencem amb molt d’ímpetu i al cap de poc ens veiem sense motivació, sense forces o preguntant-nos quin sentit té fer el que fem. Ens engoixem, ens impacientem, ho vivim com un deure, com si hi hagués alguna cosa a demostrar i fer “bé” sigui com sigui. Ens comparem amb altres persones a qui veiem com a «més segures», «més evolucionades», «més assertives», «més centrades», etc.

Per a mi la pràctica de la CNV, especialment de l’autoempatia i l’autocompassió, ha marcat un abans i un després en aquest camí de creixement personal. De vegades m’he adonat que estava sent molt exigent amb mi mateixa i no estava respectant els meus ritmes, o estava caient en comparacions que em treien energia i em separaven de les persones. El fet de poder veure clarament la meva necessitat de respecte dels meus ritmes i maneres pròpies m’ha ajudat a prendre decisions sàvies en moltes situacions. Decisions que m’han alleujat i m’han ajudat a seguir endavant amb amor.

També m’ajuda pensar que, a cada moment, cada ésser humà està fent el millor que pot amb les seves circumstàncies, els seus recursos i els seus pensaments del moment. Tenir integrada aquesta mirada comprensiva, constatar que amb l’exigència i el perfeccionisme no gaudeixo el viatge, i alhora, acollir aquesta exigència i aquest perfeccionisme, quan afloren, perquè també em parlen de valors i necessitats meves: per exemple, de l’important que és per a mi el creixement, l’evolució, la coherència, la implicació…

Marshall Rosenberg va dir que “l’ús més important de la CNV potser és el desenvolupament de l’autocompassió”. La veritat és que crec que les pràctiques d’autoempatia i autocompassió són un bàlsam per als camins de creixement personal i espiritual. I de vegades, sobretot en els trams més pedregosos, podem necessitar aquest bàlsam que ens alleuja i ens reconnecta amb la nostra humanitat, que revifa aquesta part nostra que ens tracta amb més amabilitat, que ens acull i ens estima amb tot allò que som. Això és el que ens pot portar cap a aquest pensament o acció reconfortant que ens ajuda a renovar energies i seguir caminant amb més lleugeresa o, si més no, sense tanta pressió autoimposada.

 

Noelia Jiménez és formadora de Comunicació NoViolenta i coach.

També es l’autora del dossier il.lustrat Los 4 focos en la CNV i ha traduït una desena de llibres sobre Comunicació NoViolenta.

Més informació al seu web palabrascomopuentes.com i al seu instagram @noelia_palabrascomopuentes

També pots escriure a noelia@palabrascomopuentes.com o trucar al 628125176