Sabem que els ingredients favorables per a un creixement saludable depenen de la creació d’un vincle segur, el respecte al ritme de cadascun i a l’experiència de sentir-nos entesos, sense que això sigui incompatible amb establir uns límits.

Cada persona neix amb tot per a poder florir; cada fill o alumne és un ser especial i únic, ple de dons, que conté “diamants”. Quan les seves necessitats estan cobertes, li arriba la informació que és algú important i mereixedor d’atenció i d’amor. També, les respostes que rep dels seus pares o educadors en relació amb les conductes i reaccions que té li serviran com a missatgers.

Els adults, en general, condicionem l’acceptació o la desaprovació a les conductes que ens mostra, als assoliments que obté o als fracassos que experimenta. La nostra labor radica a acompanyar-lo en el seu procés evolutiu perquè mantingui, desenvolupi i activi totes les qualitats amb les quals ha estat dotat sense que li condicionin les seves conductes, reaccions o actituds distorsionadores.

És el nostre afany que cada nen o adolescent es valori, s’estimi i s’accepti tal com és. L’autoconcepte condiciona el procés d’aprenentatge, la seguretat i confiança, la presa de decisions, la capacitat de relacionar-nos, els recursos per a fer front a les situacions que es presentin a la vida i, en definitiva, la felicitat o l’èxit a la vida. Aprendre a descobrir la meravella que hi ha en cadascun d’ells -fins i tot quan les seves conductes o actituds no són agradables ni les esperades- és una tasca que pot estar al nostre abast, ja que en els primers anys, un nen es descobrirà a través dels ulls dels adults.

L’autoestima no és una cosa que sobrevingui del cel ni alguna cosa que es transmeti a través de la genètica. Les famílies i els educadors, vulguem o no, des del moment en què estem en interacció amb ells, estem nodrint la seva autoestima de manera més o menys favorable. Descobrir la vàlua de cada fill o alumne és tan important i necessari com resoldre les dificultats que generen els seus comportaments. És més, la vàlua de la persona és un ingredient essencial per a gestionar les situacions d’una manera eficaç.

Representen moments crítics per a l’autoestima les respostes que donem en situacions conflictives, ja que reben molta informació de com els veiem i qui són ells, com a persones. Així, en dir: “sempre haig d’estar darrere teu”, “mai no em fas cas”, “per culpa teva, mira com estem tots”,“ets un pesat” … Quins “diamants” trobem en ell, quan té una conducta desagradable? Què hi ha de “bonic” en aquest nen o adolescent encara que hagi fet el que ens sembla indesitjable?

Per exemple, un nen que pega perquè li han tret la joguina amb la qual gaudia: expressa el seu malestar, la seva valentia, sap defensar-se, s’autoafirma, reclama el que li pertany, té les idees clares i va a per això… Si poguéssim eliminar de la nostra mirada l’acció o reacció que ha tingut, no és meravellós i bonic que vulgui expressar-se i que tingui recursos per a defensar-se (que ens agradin o no els mitjans que hagi utilitzat, és una altra cosa), que vulgui autoafirmar-se, que senti en el seu interior aquesta força i valentia, aquesta seguretat…? Oi que volem nens i joves que sàpiguin defensar-se i protegir-se?

El que cerca és acceptable i les qualitats que té en la seva essència volem que les continuï mantenint, ja que ens preocupen igualment aquells que no es manifesten i no es defensen. Ara bé, l’acció, la manera com busca el que vol, no ens sembla l’òptima i desitgem fer alguna cosa amb això. Quan veiem allò positiu que cerca, volem preservar això que ens agrada d’ell i, a continuació, fer el que calgui per a contribuir i aportar juntament amb ell, d’altres maneres d’aconseguir el que volia.

Trobem “els diamants” que hi ha en cadascun d’ells, independentment de les conductes o reaccions que tingui.

 

Nerea Mendizabal és psicopedagoga i formadora certificada de Comunicació NoViolenta. Ofereix formació i acompanyament a famílies i educadors. És autora de diversos materials com el joc “Zutani“, els llibres “Crecer juntos” i “Lenguaje jirafa“, el conte “La jirafa Kira y los diamantes del enfado” i la guia de CNV, amb la intenció de facilitar la integració dels conceptes i portar-los a la pràctica. Disponibles al seu web (www.nereamendizabal.eus) i a simple.cat.