A Espanya existeix la dita: “Pensa malament i encertaràs”. No sé si només es diu a Espanya, però és veritat que la primera vegada que la vaig sentir va ser aquí.

Sempre m’ha entristit aquest refrany. És alguna cosa així com el contrari a la presumpció d’innocència. És com dir que algú és culpable fins que es demostri el contrari. És una “oda” al pessimisme i a la defensivitat.

Entenc la seva raó de ser: és una crida a ser cautelosos davant possibles comportaments de persones que no tenen en compte les necessitats d’altres persones.

En qualsevol cas, aquest tipus de pensament no genera un entorn idoni ni per a una bona comunicació ni per a la gestió efectiva de conflictes.

Si estem a la defensiva d’entrada, ens veurem limitats si el que desitgem és crear un ambient de bona voluntat i cura mútua. Aquests dos ingredients són clau per a una comunicació de qualitat.

La Comunicació NoViolenta proposa tenir com a principi bàsic la idea que darrere de tot el que fem els éssers humans està la intenció de cuidar les nostres necessitats. Les nostres necessitats són el motor de la nostra vida.

Entendre que les persones fan el que fan perquè tenen necessitats ens ajuda a comprendre els seus comportaments, encara que no estiguem d’acord amb alguns d’ells. Aquesta comprensió és l’entrada cap a l’empatia i cap a aquest lloc més enllà del bé i el mal on els éssers humans ens podem trobar, com deia el poeta Rumi.

“Pensa bé i encertaràs” significa tenir això en ment. No significa que tot ens hagi d’agradar o que haguem d’estar d’acord amb tot. Això no és possible. Ni saludable. Però sí que significa que podem deixar de barallar-nos amb la realitat de l’altre. D’aquesta manera ens convertirem en agents de canvi més efectius. Significa també que podem deixar d’escalar els nostres conflictes per a portar la llum de la consciència a les nostres relacions i així, relació a relació, crear un entorn de més pau.

 

 

Gerardo Sánchez Lozano és formador certificat en Comunicació NoViolenta i terapeuta Gestalt; també té formació en teràpia sistèmica transgeneracional i és autor del llibre Introducción a la Comunicación NoViolenta.

La seva missió és ajudar les persones a tenir relacions de qualitat a través del seu desenvolupament personal i de l’aprenentatge de recursos per a conèixer-se més a si mateixes basats en la teràpia Gestalt, la Comunicació NoViolenta i la mirada sistèmica.

Xarxes socials: @gerardo_sanchez_lozano

Web: escuelacnv.com