Comunicació NoViolenta
Què és la Comunicació NoViolenta?
Quines aplicacions té?
Qui va desenvolupar el mètode i quan?

Índex de continguts:
- 1 Història de la CNV
- 2 Què té d’especial el mètode de Comunicació NoViolenta?
- 3 Fonaments i pràctiques de la CNV
- 4 Recerca i estudis realitzats sobre l’eficàcia de la CNV
- 5 Llibres, jocs i recursos per practicar la Comunicació NoViolenta
- 6 Materials addicionals per aprendre CNV
- 7 Preguntes freqüents sobre la Comunicació NoViolenta
En aquest article t’expliquem tot el que has de saber sobre la Comunicació NoViolenta, els seus 4 components i et donem un llistat de recursos i eines que pots trobar a la nostra botiga per començar a practicar aquest apassionant mètode de comunicació.

Escoltar les necessitats dels altres i expressar les nostres amb sinceritat, dues de les bases del mètode CNV
La comunicació és una part essencial de qualsevol ésser humà, i aprendre a expressar-nos de manera adequada pot conduir a millors relacions, a un entorn de treball més productiu i a connexions humanes més profundes. Precisament per aconseguir relacions d’igual a igual i respectant les necessitats i sentiments dels altres és per això es va inventar l’estructura i la metodologia de la Comunicació NoViolenta, o CNV.
La CNV és una manera de comunicar-se amb les altres persones de manera empàtica, assertiva i sense expressar judicis, amb l’objectiu de resoldre conflictes i promoure relacions sanes.
En aquest article explorem la història, els fonaments i la pràctica de la CNV, així com la figura de Marshall Rosenberg, creador del mètode i el seu llibre (la “bíblia” de la CNV) Comunicació No Violenta: Un Llenguatge de Vida.
També proporcionarem àmplia informació sobre la CNV, inclosos llibres addicionals imprescindibles i materials extra per aprendre sobre aquesta poderosa eina de comunicació, materials i recursos que pots trobar a la nostra botiga en línia.
Acompanya’ns mentre ens submergim al món de la CNV i descobrim com es pot aplicar en diversos aspectes de les nostres vides.
Història de la CNV
L’origen de la Comunicació NoViolenta (CNV) es remunta a mitjans de la dècada de 1960, quan el psicòleg Marshall Rosenberg va desenvolupar l’estratègia i el mètode de la CNV com una via per abordar les disputes i promoure el diàleg clínic.
Però qui va ser Marshall Rosenberg?
Marshall Rosenberg, creador del mètode CNV
Marshall Rosenberg (1934-2015) va ser el psicòleg i educador nord-americà que va desenvolupar el mètode de la Comunicació No Violenta, un procés o mètode per promoure la col·laboració i comunicació entre iguals que ajudés a resoldre conflictes interns, en relacions i en la societat.

Marshall Rosenberg el 2006.
Font: Centre per la Comunicació NoViolenta
Després de graduar-se, Rosenberg va començar la seva pràctica clínica a Saint Louis, Missouri, formant la Psychological Associates amb diversos socis. En fer una anàlisi dels problemes dels estudiants a l’escola, va descobrir problemes d’aprenentatge que li van servir com a inspiració per escriure el primer llibre, Diagnostic Teaching, el 1968.
El 1970 es va traslladar a San Francisco, Califòrnia, i, en comptes de prestar els seus serveis com a psicòleg a gent que hagués pogut pagar-los, Rosenberg va preferir centrar-se en gent sense recursos, activistes pels drets humans, grups de lluita pels drets civils de les persones de color i associacions sense ànim de lucre.
Segons paraules del mateix Rosenberg:
“La CNV com a mètode va evolucionar a partir de la meva pràctica amb persones que estaven patint i experimentant amb allò que jo creia que podria ser de valor per a ells, ja fos a l’escola correccional per a nenes o ajudant persones etiquetades com a esquizofrèniques […]. ”
“L’experiència que vaig guanyar durant els meus anys a San Francisco em va donar la idea emocionant que podíem començar projectes locals per formar molta gent en aquestes habilitats, ràpidament i sense necessitat de diners.”
Després de consagrar-se com un prestigiós psicòleg i guanyar fama per l’efectivitat del mètode de la CNV, Rosenberg va viatjar per tot el món com a constructor de pau, i el 1984 va fundar el Centre per a la Comunicació NoViolenta, una organització internacional sense ànim de lucre de la qual va ser director de serveis educatius.
Durant els anys més actius de la seva carrera viatjava de mitjana a uns 35 països a l’any com a formador i mediador en conflictes de tota mena, assessorant institucions, associacions o administracions governamentals. Va morir a Albuquerque (Estats Units) el 2015.
La seva obra ha estat acollida molt positivament a tot el món, utilitzant-se en diversos sectors com l’educació, la mediació, la reinserció social, la resolució de conflictes i la psicologia.
El llibre pilar de Rosenberg, Comunicació NoViolenta: Un llenguatge de vida s’ha convertit en una referència en l’àmbit de la comunicació i la resolució de conflictes i s’ha traduït a més de 30 idiomes. Ofereix mètodes per comunicar-se de forma assertiva, compassiva i sense expressar judicis, i destaca la importància de reconèixer els nostres propis sentiments, els sentiments dels altres i les necessitats satisfetes o insatisfetes que hi ha al darrere.
Aquesta obra constitueix un avenç significatiu en el camp dels intercanvis verbals i la reconciliació, i ha estat decisiva per ajudar les persones a millorar les seves relacions i assolir un estat de concòrdia.

Marshall Rosenberg durant un taller de CNV el 1990.
Font: WikiMedia Commons
Què té d’especial el mètode de Comunicació NoViolenta?
Amb el temps, la CNV ha esdevingut un enfocament popular i que ha demostrat ser molt efectiu per resoldre desacords i interactuar de manera assertiva.
S’ha aplicat en diversos entorns, com ara:
- empreses i a nivell corporatiu
- escoles
- relacions personals
- serveis de reinserció social
- teràpies matrimonials
- infància
A mesura que ha augmentat la popularitat de la CNV, també ho ha fet la disponibilitat de recursos, llibres, jocs i materials per aprendre i practicar la metodologia.
Precisament el nostre lloc web simple.cat pretén ser un recopilatori de tots els materials que hi ha per estudiar, practicar i ensenyar CNV.
El nostre catàleg està a disposició de professionals que els necessiten per a les vostres aules i també per a persones que volen saber més sobre si mateixes.
Un element clau de la CNV és la noció que tothom té la capacitat de l’empatia i la benvolença. Rosenberg creia que és possible relacionar-se amb els altres i comprendre’n els punts de vista, fins i tot en moments de gran discòrdia. Aquesta premissa va ser fonamental en la formulació de la CNV, ja que en destaca la importància d’escoltar i comprendre en la comunicació. A més, el mètode subratlla la importància de reconèixer i atendre les pròpies emocions i desitjos, així com els dels altres. En fer-ho, les persones es poden esforçar per construir relacions sanes basades en l’entesa comuna i l’empatia.
Fonaments i pràctiques de la CNV
Els pilars de la comunicació no violenta (CNV) es basen en el concepte que tots els éssers humans tenen les mateixes necessitats essencials, i que els enfrontaments sorgeixen quan no se satisfan aquestes necessitats. Reconeixent les nostres necessitats i les dels altres i empatitzant-hi, podem aprendre a comunicar-nos de forma més productiva i a resoldre els conflictes de manera no violenta.
Els fonaments de la CNV es basen en principis i màximes com les següents:
- Adoptar la CNV requereix dedicació a la noviolència, comprensió i responsabilitat individual.
- La pràctica de la CNV significa assumir la responsabilitat dels nostres propis sentiments i accions i abstenir-se d’acusar o jutjar els altres.
- També implica buscar proactivament comprendre i empatitzar amb els punts de vista dels altres, fins i tot quan no hi estem d’acord.
- La CNV no és una solució ràpida ni un conjunt de normes que cal seguir, sinó una manera d’abordar la comunicació i les relacions que requereix pràctica i perseverança.
Adherint-nos als fonaments i pràctiques de la CNV, podem formar un món més harmoniós i compassiu, diàleg a diàleg.
Els quatre components de la CNV
Els quatre components de la Comunicació NoViolenta i com entenem cadascun d’ells:
O – Observació
L’Observació consisteix a descriure una situació o circumstància que veiem o vivim objectivament, com si ho enregistrés una càmera.
S – Sentiment
El Sentiment consisteix a expressar què sentim o com ens fa sentir aquesta situació que observem o vivim.
N – Necessitat
La Necessitat implica reconèixer la necessitat o necessitats fonamentals, o l’anhel que impulsa la nostra reacció emocional.
P – Petició
La Petició és fer una crida concreta a allò que ens agradaria que passés en base als sentiments i necessitats que tenim.
Utilitzant aquests components ens podem comunicar més eficaçment i construir relacions més fortes i sanes.
Com fer servir els quatre components de la CNV?
Per desenvolupar-se amb eficàcia en les relacions interpersonals, és essencial comprendre els quatre components de la Comunicació NoViolenta (CNV) vists anteriorment:
- En primer lloc, és important observar la situació objectivament, sense judicis ni prejudicis, i prendre nota del que passa i per què passa.
- En segon lloc, intentem aprendre a expressar els nostres sentiments, valors i necessitats de manera sincera, clara, honesta i autèntica.
- En tercer lloc, busquem demostrar empatia, escoltar amb comprensió i intentar captar el punt de vista de l’altra part, reconeixent que també té els seus sentiments i els seus valors.
- Finalment, cal fer peticions clares, afirmatives, realitzables i accionables que tinguin en compte els interessos de les dues parts.
Utilitzant aquests quatre components, podem fomentar una millor comunicació, crear connexions més fortes i resoldre les disputes o desacords de manera constructiva.
Recerca i estudis realitzats sobre l’eficàcia de la CNV
Es coneixen força estudis i treballs de recerca al voltant de la CNV (n’hi ha publicats més de 700).
Cal destacar dos estudis sobre l’eficàcia de la CNV, que són els següents:
Beneficis de la CNV en entorns empresarials
Els investigadors Jane Marantz Connor i Robert Wentworth l’any 2012 van examinar l’efecte de 6 mesos de formació i pràctica a CNV en 23 alts executius d’una gran empresa pertanyent a la llista Fortune 100.
Es van detectar una sèrie de beneficis, entre ells:
- La millora de lautoestima.
- Les converses i les reunions van ser notablement més eficaces.
- Els problemes es van resoldre en un 50-80% menys de temps.
Pots fer una ullada a la investigació aquí:
Beneficis de la CNV per a reclusos i presons
El 2014 la investigadora Alejandra Suárez i 5 professionals més van examinar els efectes de la formació combinada de CNV i mindfulness en 885 reclusos homes de la presó de Monroe, a Washington (EUA). Els investigadors van trobar que:
- La formació a CNV i mindfulness va reduir la reincidència del 37% al 21%.
- Es va estimar que la teràpia havia estalviat a l’estat 5 milions de dòlars l’any en reducció de costos d’empresonament.
- Formar-se a CNV augmentava l’equanimitat dins de la presó, disminuïa la ira i dotava els presos de la capacitat de responsabilitzar-se dels propis sentiments, expressar empatia i fer peticions sense imposar exigències.
Pots fer una ullada a aquest estudi aquí: https://journals.sagepub.com/
Llibres, jocs i recursos per practicar la Comunicació NoViolenta
Atesa la gran efectivitat i la multitud de camps en què es pot aplicar la Comunicació NoViolenta han sorgit multitud de recursos de tota mena orientats a diferents camps, des de l’educació fins a la reinserció, passant per mètodes de CNV orientats a nens o a entorns laborals. Vegem alguns d’aquests recursos, alguns dels quals pots trobar a la nostra botiga.
PDF gratuït sobre la CNV
Si us interessa explorar la Comunicació No Violenta (CNV), la bona notícia és que podeu trobar moltíssims materials gratuïts online que us permeten començar a practicar la Comunicació NoViolenta.
A la nostra web disposeu per exemple d’un recurs en línia en forma de PDF gratuït: la Guia Breu sobre CNV.
Aquesta breu guia de 5 pàgines ofereix una visió general de la CNV, inclosos els seus orígens, principis i aplicacions al món real. A més, inclou exemples que t’ajudaran a aplicar la CNV a la teva vida.
També inclou llistes de sentiments i necessitats.
Pots descarregar el PDF fent clic al botó de sota:
Comunicació No Violenta,
un Lenguatge de Vida
El llibre de Marshall Rosenberg
Comunicació No Violenta: Un Lenguatge de Vida de Marshall Rosenberg és LA GUIA essencial i bàsica per dominar l’art de la comunicació eficaç.
Aquest llibre proporciona als lectors una comprensió exhaustiva del mètode de la CNV, donant-los les eines i les tècniques per aplicar-lo en diversos aspectes de la vida. Estructurat de manera que sigui fàcil de llegir, és accessible a qualsevol que vulgui millorar les seves habilitats interpersonals i crear relacions més harmonioses.
Atès que aquest llibre és la descripció del mètode dissenyat per Marshall Rosenberg i està escrit per ell mateix, és també per tant la base per a tots els altres llibres, mètodes i recursos especialitzats que s’han dissenyat al voltant de la CNV després (CNV per a nens, entorn empresarial, reinserció social…).
Dit d’una altra manera: si vols submergir-te de ple a la CNV, aquest és el llibre ideal per començar.
Comunicació No Violenta: Un Llenguatge de Vida està altament recomanat per a qualsevol que vulgui desenvolupar la seva perícia comunicativa, la seva habilitat per expressar-se de manera assertiva i aprendre a ser més empàtic amb els altres, construint connexions més significatives i gratificants.
S’ha traduït a més de 30 idiomes i és àmpliament utilitzat per persones, professionals, empreses, organitzacions i comunitats de tot el món.

Altres llibres imprescindibles sobre la CNV
El llibre de Marshall Rosenberg és la base del mètode de la Comunicació NoViolenta, però això no vol dir que sigui l’únic llibre que existeix. Donada la gran efectivitat del mètode, s’han desenvolupat i escrit desenes de llibres més, que també pots trobar a la nostra botiga en línia. Altres 5 llibres destacats sobre Comunicació NoViolenta són:
Fundamentos y prácticas de Comunicación No Violenta
El primer manual pràctic de Comunicació NoViolenta (CNV) en espanyol, escrit per la reputada psicòloga Pilar de la Torre.
Introducción a la Comunicación NoViolenta
Guia pràctica amb exemples i exercicis per practicar, integrar i entendre el mètode de la CNV. Guia escrita per José Gerardo Sánchez Lozano
Resolver los conflictos con la CNV
La periodista alemanya Gabriele Seils va entrevistar en multitud d’ocasions Marshall Rosenberg. Llibre perfecte per aprofundir a la CNV.
Lenguaje Jirafa
Llibre basat en propostes perquè els professors treballin diversos aspectes de la CNV a l’aula.
La corazón
Mitjançant conceptes, dibuixos i contes, aprenem a viure en harmonia amb nosaltres mateixos i amb el nostre entorn.
Materials addicionals
Materials addicionals per aprendre CNV
Encara que hi ha multitud de llibres sobre CNV, pots practicar el mètode a través d’altres recursos, com ara jocs.
A continuació us donem alguns recursos extra, inclosos materials simple.cat, perquè puguis començar a practicar la CNV des d’un altre punt de vista.
Col·lecció “konekta” desenvolupada per simple.cat
La col·lecció “konekta” és una sèrie de productes desenvolupats per nosaltres que us ajudaran a practicar els conceptes de la CNV de forma visual i divertida mitjançant cartes i altres jocs similars.
La CNV també s’aprèn jugant!

konekta amb cartes
El joc konekta amb cartes t’ajuda a practicar la CNV mitjançant jocs. Són dues baralles de 54 cartes (sentiments i necessitats)

konekta FACIL
El joc konekta FACIL és semblant al joc Konekta amb cartes amb la diferència que les cartes contenen il·lustracions per facilitar la comprensió

konekta con imanes
Joc de la filosofia konekta dissenyat per nosaltres en versió imantada per col·locar a pissarres magnètiques o a la nevera. Inclou 8 jocs!
Comunicació NoViolenta per a la infància
Els contes poden ser una manera poderosa d’introduir els més petits als principis de la comunicació no violenta.
A través dels personatges d’una història els nens poden conèixer els quatre components de la CNV i relacionar-los amb les seves experiències.
La Girafa Kira i els diamants de l’enuig
La girafa Kira ajuda a resoldre els conflictes diaris que sorgeixen entre Gorka i Naia, pare i filla
Empatía per a infants i pel mare i la mare
Guia amb il·lustracions per parlar dels nostres sentiments i aprendre a fer l’empatia
Nanuk en el bosque de las emociones
Preciós llibre perquè els nens puguin aprendre les emocions més comunes a través de Nanuk, un ós polar
Preguntes freqüents sobre la Comunicació NoViolenta
A continuació us deixem algunes preguntes freqüents en relació a la Comunicació NoViolenta (CNV) que solem rebre i/o respondre a través dels nostres canals de contacte.
Per què escrivim Comunicació NoViolenta tot junt?
La NoViolència és un concepte basat en l’Ahimsa (“no malmetre”) de Gandhi. En no existir una paraula per a aquest concepte a la cultura d’Occident, se li va donar el nom de NoViolència.
Alhora, aquesta nova expressió no acabava d’encaixar amb la naturalesa “positiva” d’Ahimsa, i semblava una negació de la violència.
És per això que la “NoViolència” es va començar a escriure en una sola paraula, per indicar que parlem del mateix concepte de Gandhi i que es tracta d’una noviolència activa i no simplement una resistència a la violència.
Per això moltes persones dins del món de la cultura de pau trien escriure NoViolència en una sola paraula (i Comunicació NoViolenta en dues).